De gemeente komt Haarlemmers dit jaar tegemoet door het verstrekken van maximaal 350 euro voor het aanbrengen van meeuwenwering op het dak en 100 euro voor het dompelen van pas gelegde eieren in biologische olie. Deze tegemoetkoming wordt alleen verstrekt als de meeuwenwering en het nestbeheer worden gedaan door gecertificeerd bedrijf PCF Holland. Vooral van mei tot en met augustus veroorzaken meeuwen overlast. Voorkomen dat meeuwen op daken een nest bouwen en eieren leggen is nog altijd dé manier om meeuwenoverlast te verminderen.

Tips voor bewoners
Omdat meeuwen beschermd zijn, mag je zelf geen eieren van meeuwen rapen, ze uit het nest nemen, beschadigen of vernielen. Je mag ook geen meeuwennesten verwijderen of de meeuwen met opzet verontrusten.

Wat je zelf kunt doen tegen meeuwenoverlast:

 • Houd je (plat) dak en dakgoot goed schoon en verwijder eventueel oude nesten, zodat er geen takjes en bladeren liggen die gebruikt kunnen worden als nestmateriaal.
 • Houd afval van straat. Bied afval op de juiste manier aan en leg geen vuilniszakken op straat. Spreek je buren erop aan wanneer zij hun afval verkeerd aanbieden.
 • Geef meeuwen geen eten. Meeuwen hebben het extra voer niet nodig. Voeren is ongezond voor de dieren en het trekt ook ongewenste diersoorten aan. Het kan ook leiden tot geluidsoverlast en agressief gedrag van de meeuwen. In Haarlem is het in de openbare ruimte bovendien niet toegestaan om vogels te voeren. Wanneer je dit wel doet, riskeer je een boete van 140 euro.
 • Maak gebruik van de subsidie die de gemeente geeft als u specialisten inschakelt om vogelnetten of vogelpinnen aan te brengen op uw dak. Meer hierover vindt u onder het kopje Subsidies.
 • Maak gebruik van de subsidie die de gemeente geeft als je eieren wilt laten behandelen. Meer hierover vind je  onder het kopje Subsidies.
 • Meld meeuwenoverlast. Dit kan via haarlem.nl/meldin

Subsidies
Meeuwenwering
De beste methode om je dak vrij te houden van meeuwen en nesten is het laten aanbrengen van meeuwenwering zoals vogelnetten en vogelpinnen. Dit doet een professioneel bedrijf. De kosten hiervoor bedragen bij een doorsnee plat dak zonder obstakels 300 euro tot 800 euro. De gemeente vergoedt van deze kosten maximaal 350 euro.

Wat moet je doen?

 • Je neemt contact op met PCF Holland via meldpunthaarlem.nl of via telefoonnummer 06-27828010 en maakt een afspraak.
 • PCF Holland kijkt of er op dit moment geen meeuwen op je dak nestelen.
 • PCF Holland adviseert je wat de beste meeuwenwering is en geeft aan wat de kosten zijn.
 • Je gaat akkoord met de kosten en je laat de meeuwenwering aanbrengen. Je betaalt het afgesproken bedrag minus 350 euro.

 

Nestbeheer (dompelen van eieren)

 • Als je toch een nest vindt en je wilt niet dat de eieren uitkomen, neem dan contact op met PCF Holland via meldpunthaarlem.nl.
 • Maak een afspraak, zodat PCF Holland kan onderzoeken of de eieren net zijn gelegd. Alleen dan mogen de eieren in biologische olie worden gedompeld.
 • Na het onderzoek geeft PCF Holland aan wat ze gaan doen. Er zijn 2 opties. De eieren worden gedompeld. Je betaalt 25 euro. De rest betaalt de gemeente. Als het niet mogelijk is om de eieren te dompelen dan betaal je niets.

 

www.haarlem.nl/meeuwenoverlast

Back To Top
Translate »