De Wijk

De wijk Bosch & Vaart, sinds het begin van de 20e eeuw gelegen tussen de Leidsevaart en de Haarlemmerhout, is een voorbeeld van een herondekte wijk. Het was één van de eerste commerciële projectontwikkelingen. Voor de Tweede Wereldoorlog vond vooral de gegoede burgerij onderdak in de qua architectuur zo verschillende herenhuizen. Vrijwel alle stijlen die rond 1900 in Nederland in zwang zijn, komen in deze wijk voor. Historicisme, eclectisme, maar ook Art Nouveau en de Amsterdamse School. Dus ‘speklagen’ net zo goed als trap- en tuitgevels, rondboognissen, reliëfs en ander beeldhouwwerk. Zelfs een typisch Zwitsers chalet is hier te vinden, evenals huizen in Engelse landhuisstijl.

De wijk had het moeilijk in de jaren zestig en begin zeventig van de vorige eeuw, toen slechts weinigen in staat waren dit soort huizen te onderhouden. Dat veranderde in de loop van de jaren zeventig toen jonge mensen, die niet tegen een potje klussen opzagen, de wijk begonnen te ontdekken. De wijk kreeg de naam ook sociaal opmerkelijk plezierig te zijn, in belangrijke mate het gevolg van een bloeiend cultureel en – mede daardoor – rijk sociaal leven: de jaarlijkse Cultuurlijn, Kerstzingen, Koninginnedag. sportevenementen. Dat bevordert merkbaar de samenhang in en de populariteit van de wijk. Wat de laatste jaren weer leidde tot een toevloed van jonge gezinnen, vaak uit steden als Amsterdam. Zij weten het sociale aspect, het rustige, groene karakter van de wijk en de plezierige ruime, karakteristieke huizen op waarde te schatten.

Geschiedenis

Bosch & Vaart kent een rijke geschiedenis. In 1992 schreef buurtgenoot Hans van der Straaten, samen met Marcel Bulte, Florence Koorn, Marjan Maandag en Els Vogel het boek Bosch & Vaart: van Heemsteedse buitenplaats naar Haarlems stadskwartier. Het boek beschrijft de geschiedenis van Bosch & Vaart van 1643 tot 1992. Het boek is helaas alleen nog tweedehands verkrijgbaar of te lenen bij de Stadsbibliotheek.

Buurtgenoot Wim Krop maakte aan de hand van het boek voor de Kroniek de canon van Bosch & Vaart, onze wijk in jaartallen.

Unieke video van de Vredenhofstraat uit 1934 gevonden

Soms vind je iets op zolder wat van unieke waarde is. Zo is via de familie van den Berg, die nu woont in de Bos en Hovenstraat, een filmpje opgedoken uit 1934 van de familie van den Berg in de Vredenhofstraat. August van den Berg (1890-1978) en Rietje van den Berg-von Saher woonden van 1934 tot 1972 in de Vredenhofstraat op nummer 12. Het zijn twee fragmenten. Het eerste fragment dateert van 1934 en is hier te bekijken. Het tweede fragment is vier jaar later in 1938 en is hier te bekijken. Voor wie zin heeft meer uit te zoeken: het lijkt er op dat in beide fragmenten een te koop bord in een van de tuinen staat. Heeft het huis vier jaar te koop gestaan? Crisistijd? Staat dit in het kadaster? Wellicht biedt dit enige reflectie op onze huidige ‘crisis’…

Historische foto’s

Back To Top
Translate »