Op de hoek van de Wagenweg en de Spanjaardslaan, tot 1927 Heemsteeds grondgebied, staat Uyt den Bosch. Honderd jaar geleden werd deze villa in gebruik genomen. De opdrachtgever voor de bouw en de eerste bewoner van het indrukwekkende pand was A.H. baron van Hardenbroek van Ammerstol. Het huis en zijn voorgangers hebben vele bewoners en bestemmingen gekend.

Grondige restauratie

In 2009 hebben de huidige eigenaren, de Haarlemse ondernemers Roger Davids en Robert Bolhuis van Basiscommunicatie, het pand verworven. Wat volgde was een grondige restauratie die ongeveer 2,5 jaar in beslag nam. “We troffen onder meer originele parketvloeren aan die 60 jaar onder egaline en tapijt verborgen waren,” vertelt Bolhuis. Het bleken slechts enkele van de vele verborgen schatten in het Rijksmonument aan de zuidkant van de Haarlemmer Hout. Tot de schatten die het pand prijs gaf tijdens de restauratie behoren ook het eiken plafond in de voormalige eetkamer (replica van een plafond in het Vredespaleis), de grote schouw in de hal en de klok met windvaan in de toren. De kenmerkende kroonluchter is gerestaureerd en vorig jaar door de voormalige eigenaar, Frans Pasman, aan de huidige eigenaren aangeboden. Rijke historie Uyt den Bosch is begin vorige eeuw, destijds nog op Heemsteeds grondgebied, in opdracht van Baron van Hardenbroek uit Lisse gebouwd. Zijn familie bewoonde het pand tot na de Tweede Wereldoorlog. Na enkele omzwervingen werd het de kraamkliniek van de Mariastichting. Talrijke Haarlemmers en Heemstedenaren zijn in het grote witte pand geboren. Na het vertrek van de kraamkliniek huisde er bijna twee decennia een verzekeringsbedrijf, waarna de beide ondernemers het pand verworven, restaureerden en er hun marketingbureau vestigden.

Open Monumentendag 2014

Het pand is gratis toegankelijk op zaterdag 13 september tussen 11.00 en 15.00 uur. Belangstellenden die in het pand geboren zijn, worden van harte uitgenodigd hun kraamfoto’s mee te brengen. De eigenaren hopen hiermee een prachtige collage te kunnen maken van Uyt den Bosch’ borelingen. Jubilerend Uyt den Bosch stelt deuren eenmalig open Tijdens Open Monumentendag 2014 verzorgen de eigenaren om 12.00 uur en om 14.00 uur een korte rondleiding met toelichting op historie en restauratie. Om 13.00 uur wordt een rondleiding verzorgd door de heer Rosenhart Jr. Jr., de – inmiddels zelf gepensioneerde – kleinzoon van de aannemer die het pand tussen 1911-1914 heeft gebouwd. Enkele foto’s alsmede een uitgebreide beschrijving van de historie van het pand zijn te vinden op www.uytdenbosch.nl. In het voorjaar van 2014 is de geschiedenis van het pand gedegen gedocumenteerd door de heer F. Harm van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek.

Schermafdruk 2014-09-13 15.47.20

Back To Top
Translate »