Al een week of vier, vijf lijkt het alsof de meeuwen in de Bosch en Vaart in alle hevigheid zijn teruggekeerd. En het was zo mooi… eerst allemaal vlaggetjes en daarna werd het rustig… hier en daar vloog nog wel een meeuw, maar die deed z’n bek niet open en bewoog zich hoog in de lucht. Wat is er aan de hand?

Feitelijk niet zoveel, de natuur gaat z’n gang en doet gewoon zijn werk. De meeuwen hebben in de afgelopen maanden op een aantal daken in de Bosch en Vaart hun nest gevonden en zijn rustig hun broedsel gaan uitbroeden en verzorgen. Daar merkt u doorgaans niet zoveel van want het is hard werken kinderen groot brengen. Maar nu komt de volgende fase… het jong wordt groot, verlaat het nest voorzichtig en loopt over het dak.. steeds verder van het nest vandaan. Het is nog afhankelijk van de voedselvoorziening van de ouders maar staat ook klaar om vlieglessen te krijgen. En dat is er nu aan de hand er wordt flink getraind en luid gekrijst als het lukt, liefst ’s ochtend om een uur of vijf wanneer het nog stil en koel is… en daar heeft u last van. Maar helaas het is te laat, in dit stadium is er niets meer aan te doen. Volgend jaar beter denken we dan, maar dat moet u zich NU goed in de oren knopen. Dit najaar moet je het dak schoonmaken, eventuele oude nesten en takken en rommel verwijderen. Vervolgens straks in het voorjaar opnieuw het dak op, en eigenlijk met de straat afspreken dat één van jullie zich daar af en toe laat zien.. het dak op! dit helpt echt!

En de vlaggetjes?…

Ja, het is een feestelijk gezicht en het lijkt ergens op, een beetje als of het afschrikt, maar het helpt niet, helemaal niet!. Sterker nog het veroorzaakt nogal wat onbedoelde overlast, zeker de versie met de metallic vlaggenlijnen die ook nog eens een keer extra lawaai maken. Een meeuw gaat er gewoon naast zitten en heeft hier totaal geen last van. Uw overburen wel! Want het geluid van een metalen vlaggenlijntje draagt straten ver. Misschien hoort u het niet, maar dan moet u ’s avonds eens luisteren (wanneer stil is in een binnentuin..) Geen vlaggenlijntjes meer dus! Het dak op! Allemaal, in April, tot dan!…

En voor nu… zit het gewoon maar even uit, ze zijn bijna weg, dan wordt het weer stil en is alles voorbij en door u vergeten tot het volgende jaar… vandaar nu al dit stukje over MEEUWENOVERLAST 2019!

Vragen?, een straat collectief starten met een straat watch voor 2019? Hulp van de gemeente?   [email]meeuwenboschenvaart@xs4all.nl[/email]

Back To Top
Translate »