Haarlem in top van gemeenten met meeste zonnepanelen

Volgens de Klimaatmonitor van de Rijksoverheid bezet Haarlem plaats 14 in de top 25 van gemeenten met de meeste zonnepanelen. Van de vijftien grootste gemeenten neemt, wat inwonersaantal betreft, Haarlem na Almere zelfs de tweede plaats in. Daarbij gaat het om het vermogen aan zonnepanelen per 1.000 inwoners. Haarlem blijft inwoners stimuleren om zonnepanelen aan te schaffen. Zaterdag 24 mei van 12.00 tot 17.00 uur is in de Stadskweektuin een unieke zonne-energiemarkt waar alle Haarlemmers welkom zijn.

Uit de klimaatmonitor van de Rijksoverheid blijkt dat Haarlem op plaats 14 in de top 25 staat van gemeenten waar het meeste vermogen aan zonnepanelen is opgesteld. Volgens de gegevens was in augustus 2013 in Haarlem ruim vijf miljoen Wattpiek (Wp) aan vermogen opgesteld.

Sun City Haarlem

Dit vermogen komt tot stand door meer dan 1.200 zonne-energiesystemen met totaal ruim 22.000 zonnepanelen. Jaarlijks wordt hiermee circa 4,5 miljoen kiloWattuur (kWh) aan duurzame elektriciteit geproduceerd. Dit komt overeen met het jaarlijks elektriciteitsverbruik van 1.300 huishoudens.

Om gemeenten beter met elkaar te vergelijken zijn de gegevens ook omgerekend naar bijvoorbeeld bewonersaantal. Hieruit blijkt dat Haarlem van de 15 grootste gemeenten, qua inwonersaantal, na Almere de tweede plaats inneemt als het gaat om het vermogen aan zonnepanelen per 1.000 inwoners.

Aantal zonnepanelen in Haarlem blijft sterk toenemen

Ook na augustus 2013 is het aantal zonnepanelen in Haarlem sterk toegenomen. Zo deden eind 2013 veel Haarlemmers mee aan een groepsaankoop van zonnepanelen, is er recent in Haarlem-Oost een energieneutraal schoolgebouw opgeleverd met bijna 600 zonnepanelen en een aantal zonneboilers op het dak. Daarnaast staat de teller bij het wijkinitiatief DE Ramplaan voor zonnepanelen op het dak van de Fablohal in het Westelijk Tuinbouwgebied inmiddels op bijna 1.400 stuks.

Unieke Zonne-energiemarkt in Stadskweektuin

Zaterdag 24 mei van 12.00 tot 17.00 uur is in de Stadskweektuin, Kleverlaan 9, een unieke zonne-energiemarkt. Het evenement wordt georganiseerd door de Groene Mug en Route du Soleil, samen met de gemeenten Haarlem, Heemstede en Bloemendaal. Op de markt kunnen bewoners kennis maken met bedrijven en lokale initiatieven op het gebied van zonne-energie. Ook kan men zich oriënteren op de aanschaf en de installatie van zonnepanelen. In het SolarCafé zijn ambassadeurs aanwezig. Zij hebben ervaring met zonnepanelen en kunnen u meer informatie en tips geven.

Gratis toegang

Het is een middag voor het hele gezin. Kinderen kunnen een zonnebloem maken die met een mini-zonnepaneel op licht draait, zonnebloemcakejes versieren en er is in de Stadskweektuin een speurtocht uitgezet. Ook loopt de Groene Mug rond. Iedereen kan met hem op de foto en een dag later vindt u de foto op de Groene Mug.

Graag verwelkomen wij alle inwoners van 12.00 uur tot 17.00 in de Stadskweektuin, Kleverlaan 9. De toegang is gratis.

Kijk voor meer informatie op www.routedusoleil.nl. Hier vindt u het programma, de workshops, deelnemende bedrijven en routebeschrijving.

>> flyer zonnepanelen 2014

Back To Top
Translate »