Fonteinlaan – Fuiklaan. Daarover schreef Kees van der Linden, journalist van het Haarlems Dagblad, op zaterdag 12 april in de rubriek ’60 seconden’. Zijn stelling was dat het veel te onduidelijk is aangeven dat je op de Fonteinlaan maar 50 km per uur mag rijden. Honderden automobilisten rijden hierdoor dagelijks in de fuik aldus van der Linden. Immers er staan in beide richtingen flitspalen op scherp en voordat je het door hebt heb je als nietsvermoedende automobilist zo’n lelijke prent op de deurmat liggen.

De webredactie is maar even op veldonderzoek uitgegaan om ter plekke te gaan kijken. Hoe zit het nu eigenlijk met de verkeersborden? Hoe vaak is aangegeven dat er maximaal 50 km mag worden gereden? Wij hebben de route vanaf de Westelijke Randweg naar de Fonteinlaan bekeken en andersom.

Route Westelijke Randweg naar Fonteinlaan

Vanaf de Westelijke Randweg eindig je bij de stoplichten aan de Wagenweg. Hier splits de weg zich naar rechts (Heemstede) en links (Haarlem). Direct na het nemen van de bocht naar links staan aan de rechterkant kort achter elkaar twee 50 km borden. Hieronder op de kaart met een rode punt aangegeven.

IMG_0049IMG_0050

Dat zijn de enige twee borden als je daarna de Spanjaardslaan in gaat. Op de Spanjaardslaan zijn verder geen 50 km borden.

IMG_0051IMG_0053

Aan het einde van de Spanjaarslaan staan stoplichten. Linkaf ga je de Fonteinlaan in. Direct na de bocht staan er links en rechts 50 km borden met daaronder het bord ‘herhaling’. Kort daarna staat er aan de rechtkant een bord  met een waarschuwing voor snelheidscontrole.

IMG_0054IMG_0055

Enkele honderden meters verder op staat de flitspaal. In de kaart hieronder aangegeven als een blauw bolletje.

IMG_0056

Route Kamperlaan naar Fonteinlaan.

Op deze route heb je jezelf eerst door de Kamperlaan gewurmd (van twee naar een rijstrook) en bij het indraaien naar de Fonteinlaan zie je twee 50 km borden staan aan beide kanten met daaronder de borden ‘herhaling’. Even verder op staat aan de rechterkant een waarschuwingsbord voor een snelheidscontrole.

IMG_0057IMG_0058

 

Een honderd meter verderop staat de beruchte flitspaal. Op de kaart een blauw bolletje.

IMG_0059

Samenvattend

Vanaf de Westelijke Randweg naar de Fonteinlaan word je vier keer met borden geattendeerd op de snelheidsbeperking. Waarvan eenmaal dat er een snelheidscontrole is.

Vanaf de Kamperlaan word je minimaal driemaal met borden geattendeerd op de snelheidsbeperking waarvan eenmaal dat er een snelheidscontrole is.

Is dit voldoende of te weinig? Je zou kunnen stellen dat de Spanjaardslaan door zijn inrichting nog te veel lijkt op een 70 km gebied en dat hier extra borden zouden kunnen helpen. Voer voor verkeersdeskundigen. In de praktijk wordt op dit stuk ook duidelijk harder gereden dan op de Fonteinlaan. Gelukkig zijn hier geen onbewaakte overgangen zoals dat driemaal bij de Fonteinlaan is.

>> artikel 60 seconden van Kees van der Linden

Back To Top
Translate »