Is het nu Bosch en Vaartstraat of Bos en Vaartstraat, las ik in onze kroniek….

Ruim 30 jaar woonachtig in de Bosch en Vaartstraat ben ik getuige geweest van een ware evolutie: de oogstrelende verbetering door het hekwerk rond ons Oranjeplein, het aantal huizen met zichtbaar achterstallig onderhoud dat vrijwel geheel is verdwenen, de straten zonder diepe kuilen en de stoepen zonder nekkenbrekers, de stijlvolle straatverlichting…  Het leek er even op dat De Bosch en Vaert haar elan terug zou krijgen.

Met ontsteltenis zag ik de “ZONE 30” bordjes geplaatst worden. Dag chique entree. Een normaal mens reed al niet harder dan 15/20 en wegpiraten blijven we houden.

Met warme gevoelens zie ik onze overbuurvrouw ouderwets met haar kinderen, achter hun smeedijzeren sierhekje, in de tuin spelen. Soms mogen ze op de stoep waarbij moeder voortdurend op haar hoede is dat ze niet op de rijbaan komen. Die is er immers voor het verkeer.

Dit voorjaar reed ik door de Berkenrodestraat alwaar een andere  jonge moeder, midden op de eerder genoemde rijbaan, met haar rug naar mij toe, stilstond met haar fiets. Zij hing over haar stuur, pratend met voetgangers op de stoep.  Ik stopte uiteraard teneinde haar niet uit haar trendy sokken te rijden. Zij draaide zich langzaam om,keek mij diep in mijn ogen en sperde, mij nog steeds aankijkend, haar mond wagenwijd open.

Tergend langzaam, boos kijkend liet ze mij door…. Terwijl ze haar tanden zette in een glanzende appel .

Boos kijken is de trend. Zonder uitzondering zet ik mijn auto stil bij fietsende tegenliggers in onze smalle straat. Vroeger kreeg ik daar een handje, een knikje of dankbare blik voor terug. Boze blikken anno nu, want het is niet cool dat ik auto rij.

Het is gevaarlijk voor kinderen. Die moeten na de NSO op de rijbaan kunnen spelen. Daarom zetten we slowmannetjes voor de deur. Dan kunnen we chillen,facebooken en twitteren op de bank zonder verantwoording te nemen voor die drukke kids. Bosch en Vaart is trouwens vèt veel letters aanraken.

Boschenvaart

Dus  #bs&vrt        thats it!

Wouter Proper

Bosch en Vaartstraat 26

Back To Top
Translate »