Op woensdag 18 oktober heeft Lex Wijnbeek, gebiedsverbinder Haarlem Zuidwest, na veertig dienstjaren, op een zeer druk bezochte receptie afscheid genomen van de gemeente Haarlem.

Lex Rietveld van de wijkraad Bosch & Vaart blikte in zijn speech terug op de zeer prettige en vooral vruchtbare samenwerking. Hij memoreerde o.a. Lex’ onvermoeibare inspanningen om het gras op het Oranjeplein weer groen te krijgen.

Lees hier de afscheid speech:

Dag Lex, met Lex  zo begonnen onze frequente telefoongesprekken.

Wonderlijk dat een naam verwantschap helpt bij het tot stand komen van een goede samenwerking.

Overigens heeft het ook wel eens tot verwarring geleid. Daarom staan we nu in de boeken als Lex W. en Lex R.

Een verwantschap die al snel is uitgegroeid is tot een bondgenootschap.

Over ambtenaren in het algemeen wordt wel een schamper opgemerkt dat ZE vanuit hun ivoren toren hun koninkrijkje aan het verdedigen zijn.

Maar met Lex niets van dat al. Lang voordat de Gemeente Haarlem participatie hoog in het vaandel geschreven heeft was je bereid samen te werken. Jij als … van Zuidwest en ik als vertegenwoordiger van de Wijkraad Bosch en Vaart en van de adviescommissie Haarlemmerhout/Frederikspark en aanverwante artikelen zoals het Hildebrand monument.

Rekening houdende met elkaars belangen, mogelijkheden en ook onmogelijkheden zijn we een eind gekomen. Ik loop even een paar wapenfeiten langs.

Het gedonder met de grondwateroverlast in onze wijk,

ontstaan na het rioolproject en het vernieuwen van de kademuur op de Prinsessekade. Een taai proces om tot oplossingen te komen maar jij hebt altijd het belang van de wijk vooropgesteld. Zo zie ik  ons nog in de Berkenrodestraat staan, kijkend naar een merkwaardige spaghetti van drainagebuizen. Al snel kwam je tot de conclusie dat ik gelijk had en het probleem is gelukkig, ondanks extra kosten, opgelost.

Helaas zijn nog niet alle problemen opgelost. Daarom lex, even over je hoofd heen: Gemeente doe er wat aan.

Jaarlijkse werkplannen Haarlemmerhout.

In het verre verleden was de samenwerking Gemeente/HH op zij zachts gezegd niet om naar huis te schrijven. Mede door jouw inzet is samenwerking in de driehoek Gemeente/Spaarnelanden/HH nu perfect.

Het idee om te gaan werken met Jaarlijkse Werkplannen heeft mede door jou handjes en voeten gekregen en inmiddels overgedragen aan Spaarnelanden. Gebleken is dat dit systeem perfect werkt om de Parel van Haarlem, het Rijksmonument HH te koesteren. En Lex: weer even over je hoofd heen richting Spaarnelanden: houden zo!

Grasveld Oranjeplein

Na het vermaledijde rioolproject hadden we nog een probleem op te lossen: het gras wilde maar niet groeien. Na wat halfzachte pogingen is uiteindelijk de grond voor een deel afgegraven, opnieuw ingezaaid en bemest. Het heeft een paar duiten gekost en gelukkig heb ik me niet hoeven de bemoeien met de vraag wie de rekening moest betalen: de Gemeente of Spaarnelanden. Ik wil het ook niet weten.

Aanvankelijk zag het er naar uit dat ondanks alle inspanningen het weer niet ging lukken. Ik had zo mijn twijfels. Zo was de Wijkraad plechtig beloofd dat het grasveld weer in zin geheel in gebruik genomen kon worden tijdens Koningsdag. Niet dus. Maar gelukkig is het uiteindelijk toch goed gekomen.

Ik baal er nog steeds van dat ik er geen weddenschap met als inzet een fles wijn op gezet heb. Lex, ik ga er dus van uit dat je bij mijn afscheid in de verre toekomst dit nog even rechttrekt.

Tot slot

Over cadeaus gesproken: die heb je zowel van de wijkraad als de adviescommissie bij andere gelegenheden al gekregen en we blijven niet aan de gang. Wel hebben we nog een aandenken voor je en tevens een bewijs van je betrokkenheid. Samen met je opvolger Machiel Bom en Ietze Oostinga van Spaarnelanden heb je het gras op het Oranjeplein letterlijk de grond uit staan kijken.

Voor de foto had ik de keus canvas/plexiglas en hout. Hout had goed gekund, maar ik heb toch gekozen voor canvas om je te helpen herinneren hoe het grasveld er bij lag.

Lex W bedankt voor je prettige samenwerking en inzet,

Het ga je goed.

Back To Top
Translate »