De wijkraad is een crowdfundingsactie gestart voor een AED in de wijk. Dit artikel verscheen eerder in de Kroniek van april. Maar we vragen er ook hier graag nog even jullie aandacht voor.

Doneren is eenvoudig via: www.buurtaed.nl/project/buurtaed-voor-spruitenbosstraat-2012-haarlem

Een AED is een apparaat dat iemand met een hartstilstand een elektrische schok geeft. Die schok moet ervoor zorgen dat het hart weer normaal gaat kloppen. Zo kan een AED (Automatische Externe De-fibrillator) iemands leven redden.
Levens redden Hoe sneller je een AED inzet bij een hartstilstand, hoe groter de overlevingskans. In veel buurten zijn te weinig AED’s dag en nacht beschikbaar, terwijl juist daar de meeste hartstilstanden voorkomen. Bij een hartstilstand is een AED van levensbelang. Samen met de Hartstichting is er een initiatief waardoor het voor alle wijken in Nederland mogelijk wordt om over voldoende AED’s te beschikken.

Hoe werkt een AED in de buurt?

Een AED is een apparaat dat gewoon buiten op straat hangt en toegankelijk is voor iedereen. Tenminste, iedereen die getraind is om het apparaat te gebruiken. Deze men-sen hebben een speciale opleiding gevolgd en mogen zich burgerhulpverlener noemen. Via hartslagnu.nl vind je meer informatie en kun je je aanmelden. Ook professionele hulpverleners hebben toegang tot het appa-raat dat geopend en geactiveerd kan worden met een speciale code. Als er een melding komt via 112 ontvangen alle burgerhulpverleners in de directe omgeving een bericht met daarin het adres van het slachtoffer en de dichtstbijzijnde AED. Vaak zijn de burgerhulpverleners net iets eerder ter plaatse dan de professionele mensen en als iedere seconde telt, kan dat net het verschil maken.
Te weinig in onze wijk Vanuit de Bosch & Vaart kregen we verschillende verzoeken om één of meer AED’s in de wijk te plaatsen. Onderzoek toont aan dat we inderdaad niet voldoen aan de adviesnorm en te weinig plekken met AED’s hebben ingericht. Daar willen we graag iets aan doen. Vanuit de Hartstichting is een initiatief ontwikkeld waarbij buurtbewoners samen via een crowd-fundingsactie geld inzamelen voor een eigen AED en je ook ook nog eens duizend euro korting krijgt. Een AED kost normaal gesproken € 2.600,- dus voor een eerste AED hebben we een bedrag van € 1.600,- nodig. Het streven is om twee exemplaren aan te schaffen, zodat ze verdeeld over de wijk goed bereikbaar zijn.

Waar komt ze te hangen?

Een AED kan niet zomaar aan een paal of een boom hangen, maar moet bevestigd worden aan een muur en mag niet in direct zonlicht staan. Daarom zijn we op zoek ge-gaan naar geschikte locaties om de toe-komstige AED’s te plaatsen. En die zijn ge-vonden! Jeroen Wijts van Wijts & ten Brink notarissen op Spruitenbosstraat 19 heeft aangegeven een AED te willen laten plaatsen in de voortuin. Ook restaurant Hout aan de Wagenweg heeft toegezegd dat een AED bevestigd kan worden aan de voor-gevel.

Crowdfunding

Tijdens de aankomende evenementen in de buurt (Koningsdag, Cultuurlijn) zal er op verschillende plekken een collectebus staan om giften te ontvangen zodat de AED’s kun-nen worden aangeschaft. Maar het kan nog eenvoudiger. Via www.buurtaed.nl/project/buurtaed-voor-spruitenbosstraat-2012-haarlem kun je direct doneren. Bij vol-doende baten zullen we ook de tweede actie starten, zodat we straks als buurt over voldoende AED’s beschikken. Mocht er niet genoeg geld ingezameld worden voor een AED dan wordt de donatie gedaan via buurtaed.nl automatisch teruggestort.
Alvast hartelijk bedankt voor jullie steun!

Back To Top
Translate »