Bericht van de gemeente Haarlem:

Op donderdag 10 en vrijdag 11 april start Spaarnelanden, in opdracht van de gemeente, met een grootschalige milieuvriendelijke onkruidveegactie in de wijk Bosch & Vaart. De actie richt zich op goten en stoepranden van doorgaande straten en wegen in de openbare ruimte.

Om de werkzaamheden zo snel en efficiënt mogelijk uit te voeren worden bewoners en gebruikers gevraagd om voorafgaand aan de veegactie de straat autovrij te houden. De gemeente Haarlem combineert de onkruidbestrijding dit jaar met het vegen van de straatgoten. Vervuilde goten zijn een belangrijke broeihaard voor onkruid. Door deze aanpak krijgt het onkruid geen kans om in de straatgoten te ontkiemen en is de kans kleiner dat het terugkomt. Nadat Spaarnelanden de goten schoongeveegd heeft, wordt het onkruid op een milieuvriendelijke manier met heet water en hete lucht behandeld. Spaarnelanden informeert bewoners per brief over de planning van de veegactie. Deze planning is ook te vinden op de website van Spaarnelanden en de gemeente Haarlem.

Spaarnelanden zet bij deze onkruid- en veegactie veegmachines in om de goten intensief te vegen. Zij zullen de bewoners twee dagen van te voren middels een brief informeren en vragen de in/op de goot geparkeerde auto’s te verplaatsen, zodat de veegmachine erbij kan. Bij de bewonersbrief wordt een veegplanning voor de eigen wijk gevoegd. De ene dag zijn de even zijden van de straten aan de beurt, de volgende dag de oneven zijden van de straten. Na deze eenmalige intensieve veegactie worden de goten volgens het reguliere veegregiem geveegd, zonder dat bewoners wordt gevraagd de auto te verplaatsen.

Daarnaast plaatst Spaarnelanden borden over de veegactie bij de toegangswegen naar de betreffende wijk.

Voor de onkruidbestrijding wordt ook een beroep gedaan op bewoners zelf. Onkruidbestrijding zonder chemische middelen is duurder is en kan daarom niet op alle plekken in Haarlem worden ingezet. Bewoners kunnen hun steentje bijdragen aan een schone en veilige woonomgeving door zelf onkruid te bestrijden. Op website staan handige tips om onkruid te bestrijden. Van 31 maart tot 16 mei zal in alle wijken een onkruid- en veegactie plaatsvinden, georganiseerd door Spaarnelanden. Aangezien gemeente Haarlem heeft besloten bij de onkruidbestrijding niet meer het bestrijdingsmiddel Roundup te gebruiken, zal heet water en hete lucht worden gebruikt. Belangrijk daarbij is dat de goten vrij worden gemaakt van vuil. Dan krijgt het onkruid minders kans te ontkiemen.

>> Bewonersbrief Spaarnelanden

>> Kaart planning Bosch & Vaart

>> Planning onkruidactie

Back To Top
Translate »