Ook zo’n last van krijsende meeuwen, vooral ’s ochtends vroeg? Meeuwen broeden graag op onze daken, liefst dezelfde plek als vorig jaar. En ze verdedigen krijsend hun jongen te vuur en te zwaard.

Wilt u overlast voorkomen? Geef meeuwen geen eten en ga het dak op, of vraag uw buurman/vrouw dat voor u te doen:

  • Ruim uw dak op (in maart). Verwijder oude nesten, takken, bladeren, gras, oude dakpannen, stenen. Hoe kaler, des te onaantrekkelijker om een nest te bouwen.
  • Laat u regelmatig op het dak zien (vanaf nu tot juni). Meeuwen houden niet van onrust en zien u als een gevaar. Hoe vaker een mens op het dak, des te kleiner de kans op een nest.

Vlaggenlijnen en roofvogelvliegers werken nauwelijks. Alleen regelmatig met zoveel mogelijk buren zelf het dak op werkt.

Toch een meeuwennest op het dak? Helaas is er dit jaar geen mogelijkheid om via de gemeente een professioneel bedrijf te laten komen om het nest te verwijderen en/of de eieren onder te dompelen in plantaardige olie zodat zij niet uitkomen. Omdat meeuwen beschermde vogels zijn, mag u niet zelf een bebroed nest verwijderen.

Preventief professionele meeuwenwering laten installeren kan wel. De gemeente Haarlem subsidieert uw dak met 350 euro, ga naar meldpunthaarlem.nl/meeuwenwering.

Niet iedereen kan of durft het dak op. Wilt u helpen door het dak op te gaan bij buurtgenoten die dat niet kunnen? Meld u aan.

Meer informatie:

Back To Top
Translate »